Boekentips

Boekentips | Tips om nog meer te lezen.

Tegenwoordig zijn we druk. Druk met werk, druk met ons gezin en het sociale leven wat daarbij hoort. Ook Social Media is een grote tijdsbesteding in 2020, waar we stiekem toch wel verslaafd aan zijn geworden. Toch willen we naast al onze verplichtingen ook nog graag tijd overhouden voor het lezen van een boek. Maar waar haal je die tijd tegenwoordig nog vandaan? Hieronder deel ik een paar tips die ik toepas om alsnog het lezen toe te passen in mijn dagelijkse leven.

1. Neem altijd een boek mee.

De meest verspilde tijd in ons dagelijks leven is toch wel de tijd die wij moeten wachten. Wachten bij de tandarts, wachten bij je afspraak omdat je weer eens veel te vroeg bent, wachten in de trein die je van a naar bij b brengt. Allemaal verspilde, kostbare tijd die je om kunt zetten in leestijd! Neem altijd een boek mee in je tas. Zoveel ruimte neemt het echt niet in beslag en het geeft je al snel een paar uur extra leestijd in een week. Vind je het toch te zwaar of te groot? Denk dan eens na over een ereader. Licht in gewicht en duizenden boeken altijd bij je.

2. Lees een dunner boek.

Door een dunner boek te lezen, lees je vaker meer dan wanneer je een dik boek leest. Doordat je meer overzicht hebt, heb je het gevoel dat je sneller door het boek gaat en dit motiveerd om nog meer te lezen. Af en toe een dunner boek tussendoor is dus zeker heel motiverend.

3. Koop/lees boeken die je echt leuk vind.Boekentips - Tips om nog meer te lezen

Door boeken te lezen en te kopen die je echt leuk vind, leef je meer mee met het verhaal dat je leest. Eens een andere gerne proberen, super leuk. Doen! Maar vind je het toch tegenvallen of trekt het je niet, voel je dan vooral niet schuldig om hem weg te leggen en in een boek te beginnen die je wél leuk vind. Door het boek weg te leggen en in een boek te beginnen die je wel leuk vind, steek je leestijd in boeken die je wel waardeert.

4. Stel een doel

Probeer een doel te stellen per week of maand. Hierdoor heb je een soort stok achter de deur en zul je sneller tijd vrij maken voor het lezen van een boek. Let op! Lees niet omdat je een doel moet halen. Dit werkt alleen maar averechts. Hierdoor kun je als lezer zelfs in een leesdip komen. Hou het dus leuk!

5. Kinderen? Lees in de avond of lees voor

Heb je kinderen en kom je echt niet toe aan lezen? Been there, done that. Dit is echt een kwestie van je tijd anders indelen. Overdag zul je er echt niet vaak aantoe komen, maar verplaats je eigen leestijd dan. Lees op de momenten dat je kinderen op bed liggen. Op dat moment heb je rust en zul je niet (snel) onderbroken worden. Heb je ’s avonds andere dingen te doen, lees dan gezellig samen met je kinderen. Voorlezen is ook lezen. Weliswaar niet in het boek dat jij wilt, maar de quality time die je hiermee hebt is ook onbetaalbaar.

6. Maak van schermtijd, leestijd

Als volwassenen zijn wij tegenwoordig veel in de weer met onze telefoons, tablets en televisies. Daar is hij weer: Social Media. Maar ook Netflix is een groot tijdverdrijf tegenwoordig. Verander bijvoorbeeld een keer de tijd die je voor Netflix ingepland hebt, naar leestijd en je hebt er ineens weer een paar uur leestijd bij. Of leg je telefoon iets vaker weg en pak in plaats van je telefoon eens een boek. Je zult zien hoeveel tijd je ineens hebt voor lezen.

7. Lees samen (bijvoorbeeld met een boekenclub/leesclub)

Lees samen met een groep mensen of een vriend(in). Zet samen mijlpalen waar je naartoe werkt. Wanneer je samen zo’n mijlpaal bereikt hebt, praat dan samen over het verhaal, de karakters, schrijfstijl etc. Hierdoor heb je een stok achter de deur en maak je elkaar enthousiast. Vaak wakker je de liefde voor lezen nog meer aan en plan je dan onbewust toch meer leestijd in.

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om je leestijd te vergroten. Voor de een zullen bepaalde tips beter werken dan voor een ander, maar hierin heb je nu wel wat inspiratie. Ikzelf haal vooral mijn leestijd uit tip 1 & 5. Ik probeer van mijn schermtijd ook vaker leestijd te maken, maar vind dat soms erg lastig. Alles op internet is ook zo interessant. 

Heb jij nog een bepaalde tip? Laat ze vooral hieronder in de reacties achter, op Instagram of gewoon gezellig op Facebook. Zo helpen we elkaar om nog meer te lezen. 

Heel veel leesplezier! 

Liefs,
Pauline

P.S. Nog tips nodig voor een leuk boek? Hier vind je al mijn recensies.

Getagd , , , , , , , , , , ,