Kinderboeken

Kinderboeken | Waarom ik voorlezen belangrijk vind

Waarom-voorlezen-zo-belangrijk-is

In januari ben ik mama geworden van een prachtig mooie dochter. Met trots en veel liefde geef ik haar alle aandacht van de wereld en genieten we van alle fases in haar leven.

Zelf ben ik natuurlijk een groot boekenliefhebster en heb uiteraard al een aantal kinderboeken aangeschaft in de loop der tijd. Het lijkt me ontzettend leuk om mijn liefde voor boeken en verhalen met haar te delen en hoop stiekem dat ze die liefde en interesse op den duur ook over gaat nemen. Door haar toch al op vroege leeftijd kennis te laten maken met verhaaltjes, plaatjes en het plezier van boeken, lees ik haar nu al voor uit verschillende kinderboekjes.

Natuurlijk snapt mijn dochter van bijna 5 maanden nog niets van de verhaaltjes die ik aan haar vertel. Maar over het algemeen hebben baby/kinderboekjes grote en kleurrijke plaatjes in hun boeken staan. En die vinden zèlfs baby’s al ontzettend interessant. Ik begon met het stoffen babyboekje waar alleen maar plaatjes in staan. Daar verzin ik zelf een leuk verhaaltje bij of noem de afgebeelde plaatjes gewoon bij naam. (bijv. kijk schat, dat is een uiltje).

Maar waarom begin ik al zo vroeg met het voorlezen?

Voor mij is het heel logisch dat ik er al snel een boekje bij pakte. Zelf houd ik ontzettend van lezen en het lijkt me ontzettend leuk dat mijn dochter die liefde voor boeken ook ontwikkeld. Hypocriet? Nee absoluut niet. Het is namelijk ook al een kleine voorbereiding op de toekomst. Door nu al vroeg kennis te maken met plaatjes, verhaaltjes en lezen zal je kindje er later alleen maar profijt van hebben. Het is namelijk ontzettend goed voor de ontwikkeling van een kind.  Ze leren veel over de taal, maar tegelijkertijd leren ze ook te luisteren naar de mensen om hun heen. Daarnaast stimuleert een verhaaltje ook de fantasie van een kind. En hoe leuk is dat? Dat je kleintje over een paar jaar zo’n rijke fantasie heeft dat niks te gek is. Is gelijk een stukje inlevingsvermogen in alle geweldige fantasierijke verhalen die tegenwoordig uitgebracht worden.

Wat ik zelf heb ervaren is dat mijn dochter verhaaltjes bekijken niet alleen leuk vind, maar er ook rustig van wordt. Vorige week was ze erg van slag en onrustig omdat ze moe was, maar niet in slaap kon vallen. Ik heb haar toen op mijn schoot genomen, pakte haar Nijntje boek van haar boekenplank (haha ja, mijn dochter van 4,5 maanden oud heeft al een eigen boekenplank toegeëigend. Jong geleerd is oud gedaan) en hebben we samen uit het boekje van Nijntje gelezen.

Natuurlijk, ze snappen en begrijpen niks van wat je hun verteld. Maar de vertrouwde stem van mama of papa, terwijl ze lekker veilig in jou armen zitten is ontzettend veilig en rustgevend voor een kleintje. Binnen no-time was mijn dochtertje rustig en viel ze heerlijk bij mij in slaap. – En ik denk dat dit niet alleen een positief effect heeft op een baby van een paar maanden oud, maar natuurlijk ook op wat oudere kinderen.

Het hebben van een moeder/papa/dochter/zoon moment waar rust, plezier en geborgenheid voorop staat is natuurlijk ontzettend belangrijk. En met het lezen van een leuk boekje krijg je er nog gratis (taal)ontwikkeling bij ook!

Het moment van liefde en plezier met je eigen kindje. Je even afsluiten van de (soms nare) wereld om ons heen en een andere mooie wereld ontdekken/creëren met je boekenvriendjes zoals Jip & Janneke, Woezel & Pip, Nijntje, Pluk van de Petterflet en/of alle vele andere leuke, gezellige boekenvriendjes. Ontzettend leuk voor jou als ouder, maar ook voor je kindje.. jong of oud.

Dat is de reden waarom ik al zo vroeg begonnen ben met het ontdekken en voorlezen uit kinderboeken en verhalen. Ik zie nu al een positief effect op mijn eigen dochter. Ze wordt er rustig van en geniet van de liefde en geborgenheid op dat moment. En daarnaast ontwikkeld zich nu al vanalles in haar hoofdje. We kunnen het misschien nog niet zien, maar later heeft ze er misschien alleen maar profijt van. Niet alleen qua taalontwikkeling, maar misschien ook wel met het genieten van boeken zoals wij dat nu op onze leeftijd doen. – Ik hoop het in ieder geval.

Lees jij ook voor aan je kinderen of ben je dat ooit van plan? Begin je dan al op vroege leeftijd of juist wat later in de ontwikkeling?
Misschien heb je nog leuke tips voor kinderboeken die wij niet mogen missen. Laat het me dan onder in de reacties weten, misschien zitten er nog leuke aanraders bij voor mijn dochter haar boekenverzameling. 

Liefs,
Pauline

Getagd , , , , , , , , , , , , , ,

1 gedachte over “Kinderboeken | Waarom ik voorlezen belangrijk vind

Geef een reactie