Booktalk

Booktalk | Initiatief ‘Geef een boek cadeau’

Geef een boek cadeau

Bovenstaande foto komt van de officiële ‘Geef een boek cadeau’ website.

‘Geef een boek cadeau’ is een initiatief van boekhandelaren in Nederland en Vlaanderen. Zij zetten in februari een klassiek jeugdboek in de spotlights, door ze in alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen te verkopen voor €2,-. Hiermee hopen zij kinderen, maar dan ook echt alle kinderen op te laten groeien tussen de mooiste jeugdliteratuur.

Het initiatief ‘Geef een boek cadeau’ dat elk jaar plaats vind in februari, bestaat nu 2 jaar. In 2016 stond het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw in de spotlights en kon je vorig jaar in 2017 genieten van het jeugdboek Achtstegroepers huilen niet van Jacques Vriens. Deze actie komt elk jaar weer terug en zorgt voor vele positieve reacties en zijn er ondertussen al ontzettend veel partijen betrokken om dit elk jaar weer  tot een groot succes te maken.

Elk kind een eigen boekenplank.

Samen met Staatsbosbeheer is er een boekenplank ontwikkeld/ontworpen van een mooie lichte, natuurlijke houtsoort. Hierdoor kunnen kinderen dit plankje naar eigen smaak mooi maken. Bijvoorbeeld door er op te verven of met andere leuke dingen het plankje te versieren. Je kunt dan op dit plankje jouw boeken zetten. Bijvoorbeeld jouw boekstart boekjes, verjaardagsboeken en misschien wel jouw bibliotheekboeken. Deze boekenplankjes zijn bij jouw lokale boekhandel te verkrijgen vanaf 9 februari.

Met de gedachten dat wanneer er mooie, leuke en spannende boeken op dit boekenplankje worden gezet, leren zowel de kinderen als de ouders dat lezen en voorlezen ontzettend leuk is om te doen. En natuurlijk niet alleen leuk om te doen, maar ook ontzettend leerzaam omdat kinderen hierdoor een betere taalontwikkeling kunnen ontwikkelen en daardoor op school en later in de maatschappij alleen maar meer profijt van zullen hebben.

Ronja de Roversdochter.

Ronja de RoversdochterIedereen kent het boek Ronja de Roversdochter wel van vroeger. Deze kinderklassieker is geschreven door Astrid Lindgren. Ook wel bekend als de oprichtster/bedenkster van Pippi Langkous. Dit jaar staat de jeugdklassieker Ronja de Roversdochter in de spotlights voor het initiatief ‘Geef een boek cadeau’. Dit boek is dus bij elke boekhandel in Nederland en Vlaanderen te koop voor slechts €2,- zodat je deze cadeau kunt doen aan kinderen, ouders, groot-ouders, ooms en tantes, scholen, instellingen, noem het maar op! Dan kunnen zij ook van dit prachtige boek genieten en dit lezen of voorlezen aan hun (klein)kinderen.

Ronja de Roversdochter:
In Ronja’s geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen, en Ronja groeit op in de burcht, en het grote bos eromheen. Op een dag ontdekt ze dat de aartsvijand van haar vader, Borka, met zijn roversbende in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk, en als hun vaders daar kwaad om zijn, lopen ze weg en gaan ze samen in een grot in het bos wonen. Daar hebben ze een heerlijke zomer, maar waar moeten ze in de winter wonen? Het wordt steeds kouder…

Ronja de roversdochter (Ronja Rövardotter) is een fantasyverhaal van Astrid Lindgren. Het boek is in 1981 voor het eerst verschenen met illustraties van Ilon Wikland en daarna wereldwijd bekend geworden en in veel talen vertaald. De editie van ‘Geef een boek cadeau’ bevat ook de originele illustraties en cover. Dit boek werd tevens bekroond met een Zilveren Griffel!

Wat vind Lovethesmellofbooks van dit initiatief?

Lovethesmellofbooks.nl vind dit een prachtig initiatief. Niet alleen omdat het kinderen en ouders stimuleert om gewoon lekker te lezen of samen voor te lezen. Maar ook wordt er door dit initiatief gedacht aan de mensen die niet zomaar een nieuw, duur kinderboek kunnen kopen. Door dit prachtige initiatief, waar een boek maar €2,- kost kunnen deze mensen hun kinderen ook kennis laten maken met deze prachtige jeugdklassiekers. Wat bij mij al helemaal het WAUW-gevoel geeft is dat je dit boek dus niet alleen voor jezelf kunt kopen, maar het dus ook weg kunt geven. Zo kun je zelf bijvoorbeeld het boek kopen en het zelf weggeven aan iemand die je kent. Maar het is zelfs mogelijk het boek te kopen bij de boekhandel waar je aan kunt geven dat je het weg wilt geven. Zij zorgen er dan voor dat dit bij een juist kind terecht komt. Daar smelt je hart toch gewoon van?

Ik kon het dan zelf ook niet laten om maar 1 exemplaar voor mijn eigen dochter te kopen. Toen ik vanmiddag in de Bruna liep, heb ik dan ook gelijk 3 exemplaren gekocht. De gedachten is dan ook om zelf 2 exemplaren weg te geven in een weggeefactie via Lovethesmellofbooks.nl. Geen grote poespas of moeilijke dingen. Gewoon laten weten dat je meedoet is al voldoende om kans te maken op 1 van de 2 exemplaren.

Via deze link kun je meedoen met de weggeefactie.

Wat vinden jullie van dit initiatief, opgestart door boekhandelaren zelf? Heb jij dit jaar ook een boek weggegeven om de actie te steunen? Laat het mij weten in de reacties hieronder. 

Liefs,
Pauline


Nader bericht:

– When you support small business, you’re supporting a dream ♥ 

Bovenstaande informatie en foto 1 heb ik van de originele website van ‘Geef een boek cadeau’ gehaald.
De bijbehorende weggeefactie is door Lovethesmellofbooks zelfstandig opgestart en foto 2 is zelf gemaakt.

Getagd , , , , , , , , , ,

Geef een reactie