Booktalk

Booktalk | Het herlezen van boeken

Fotocredits: lastlemon.com

Ik lees boeken, veel boeken, maar ik herlees ze eigenlijk nooit. Is dat zonde of juist slim? Als ik eenmaal een boek gelezen heb, ken ik het verhaal en weet ik dus al wat er gaat gebeuren. Mijn nieuwsgierigheid naar het verhaal verdwijnt, het ‘Ik wil weten wat er gaat gebeuren en daarom lees ik door’ gevoel is weg. Daarvoor ken ik mezelf te goed en weet precies wat er dan zou gebeuren. Ik begin te lezen, leg het weg om het vervolgens niet weer op te pakken.

Soms hoor ik mensen met zoveel passie vertellen dat ze een boek voor de tweede of derde keer uitgelezen hebben. Dan hebben ze het zelfs over dat het de tweede keer nóg beter was dan de eerste keer dat ze het lazen. Hoe dan? Ik bedoel, je weet toch wat er in het boek gaat gebeuren. Je weet of iemand dood zal gaan of niet, je weet of iemand verkering krijgt met die ene crush of dat ze die ene topbaan krijgt die hij/zij zo graag wilde hebben. Wat is er dan nog leuk aan het lezen van een boek als je al weet wat er gaat gebeuren?

Waar ik bang voor ben is dat ik, wanneer ik een boek voor de tweede keer lees, ik het misschien lang zo zo leuk niet ga vinden als toen ik het de eerste keer las. Misschien wordt ik niet meer zo verliefd op de personen in het boek of het verhaal. Dit zou mijn mening over het boek zo aan kunnen tasten en dat zou ik heel erg zonde vinden. Ik vond het per slot van rekening de eerste keer wel een geweldig boek.

Maar aan de andere kant kan ik me ook wel weer inleven in het hele ‘ik lees mijn boek voor de tweede keer’ idee. Misschien dat je juist dan meer gaat focussen op andere dingen, of zie je juist die ene quote nu wel, die je de vorige keer over het hoofd gelezen hebt. Eigenlijk net als in een film. Die kijken we toch ook meerdere keren?
Hmmm, maar toch ben ik een te grote liefhebben van het toelezen naar het einde en willen weten hoe een boek eindigt. Díe nieuwsgierigheid maakt lezen voor mij zo mooi.

En de tijd die je steekt in het herlezen van een boek die je al kent?! Zonde toch? Er zijn zo ontzettend veel boeken in de wereld die ik graag zou willen lezen. Als ik boeken ga herlezen, kan ik die tijd toch net zo goed in een nieuw boek steken? Waarom herlezen als je een prachtig mooi nieuw verhaal hebt om te ontdekken?

Ik vond een prachtige quote op het internet over het herlezen van boeken. Dat bracht me ook op het idee om na te denken over dit onderwerp.

There’s nothing wrong with reading a book you love over and over. When you do, the words get inside you, become a part of you, in a way that words in a book you’ve read only once can’t.” – Gail Carson Levine

Herlees jij jou mooiste boeken of ga je na het lezen van een boek over naar een nieuw boek? En waarom herlees jij dan dat ene boek? Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie point of view over dit onderwerp. Vertel je het me in de reacties?

Liefs,
Pauline

Getagd , , , , , , , , , ,

Geef een reactie