Boekentips

Boekentips | Hoe open ik een paperback op de juiste manier

Paperbacks zijn boeken met een gebruiksaanwijzing. Wanneer je lekker wilt lezen en je boek opent, zul je zien dat de rug van een paperback snel ‘breekt’. Dit houdt in dat de rug lelijke lijnen krijgt die niet meer weg gaan. Sommige boekenliefhebbers vinden dit niet erg. Het laat zien dat het boek gelezen is, dat er met liefde genoten is van het verhaal. Het hoort bij het boek. Anderen vinden het zonde en willen graag dat hun boeken zo nieuw mogelijk blijft. Een gebroken rug is dan als een doorn in het oog. Ik kan je vertellen, ik behoor tot de laatste categorie. Gelukkig is er een manier om je paperbacks met een bepaalde methode, mooi en nieuw te houden. Ondanks dat je geniet van het verhaal en het boek gewoon lekker openslaat om het te lezen.

In 2017 kwam ik toevallig een post op de Instagram van Chantal van Gastel tegen, die liet zien hoe je je paperback op de juiste manier opent. Ik wist toen nog niet dat er een ‘goede’ manier was om je boeken te openen, maar die bestaat wel degelijk. Die manier wil ik graag met jullie delen aangezien er veel van jullie zich afvragen hoe je die gebroken rug kunt voorkomen. Het kan!

 

  1. De eerste stap is om je paperback op zijn rug op een vlakke ondergrond te leggen. Zo heb je alle grip op je boek en kun je de volgende stappen beter doorlopen.
  2. How to open a bookPak de voorkant van je paperback, alleen de cover geen bladzijdes en leg deze plat op de vlakke ondergrond.
  3. Dit doe je ook met de achterkant. Alleen met de cover, dus geen bladzijdes erbij.
  4. Nu is het de bedoeling dan je vanaf de voorkant elke keer een paar bladzijdes pakt (2 a 3 pagina’s per stuk) en deze naar de cover opent. Druk de pagina’s nu voorzichtig aan in het midden van het boek (dus waar de bladzijdes samenkomen).
  5. Je herhaalt stap vier, maar doet het dan vanaf de achterkant. Let op! Ik wissel voorkant en achterkant altijd met elkaar af. Dus eerst 2 a 3 pagina’s van de voorkant, dan 2 a 3 pagina’s van de achterkant en zo werk ik naar het midden van het boek toe. Zo voorkom je alsnog dat je ineens het boek breekt. 
  6. Doe dit een paar keer. Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van hoe strak de rug van het boek gelijmd is. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je ten alle tijden liefdevol en voorzichtig met je boeken omgaat. Het kan ook zijn dat je boeken iets boller gaan staan omdat je de lijm van het boek iets oprekt. Wanneer je je boek een nachtje onder iets zwaars legt of gewoon terug zet in je boekenkast tussen je andere boeken, zal dat bolle effect weggaan en zie je er niks meer van.

Ik gebruik deze methode eigenlijk voor al mijn paperback boeken en mijn boeken blijven eigenlijk altijd heel netjes. Bij nieuwe boeken pas ik dit altijd twee keer toe en dan begin ik met lezen. Negen van de tien keer heb ik dan ook geen gebroken ruggen. Soms komt het echter wel voor dat de rug iets breekt omdat ik het toch een keer te weinig heb gedaan, maar de schade is lang niet zo erg als wanneer je je boek opent zonder deze methode toe te passen. Het heeft dus altijd effect!

Natuurlijk wil ik Chantal van Gastel bedanken dat ze deze tip jaren geleden al deelde met haar volgers en ik hierdoor kennis maakte met deze methode. Het heeft er bij mij voor gezorgd dat veel van mijn boeken er nog prachtig uitzien.

Gebruikte jij deze methode al voor jouw paperbacks of gaat er nu juist een wereld voor je open? Ga jij hem nu toepassen op jouw boeken? Laat het mij weten in de reacties hieronder of praat gezellig mee op Instagram of Facebook.

Liefs,
Pauline

Benieuwd naar nog meer boekentips? Kijk eens tussen mijn rubriek Boekentips waar ik je tips geef over verschillende soorten top vijf boekengenres, budgetboeken en nog veel meer.

Getagd , , , , , , , , ,

Geef een reactie