Kinderboeken

Kinderboeken | De kinderboeken uit mijn tijd

Mooie herinneringen uit je jeugdtijd, die koesteren we maar al te graag. We willen ze zelfs aan ons eigen kroos doorgeven als dat mogelijk is.

Toen ik klein was las mijn moeder mij voor uit hét kinderboek Jip en Janneke. Je weet wel, die twee zwart/wit figuurtjes van de Hema. Twee beste vriendjes die samen zoveel leuke dingen samen meemaken. Samen met hun hondje Takkie gaan ze op avontuur en beleven ze de gekste dingen, kinderdingen. De illustraties van dit boek zijn getekend door de bekende Fiep Westendorp. Haar zwart en wit getekende personages komen helemaal tot leven in een wereld vol met kleur. Op sommige pagina’s zie je gewoon 1 grote tekening vol met kleur, wat tegelijk heel veel laat zien van het avontuur waar Jip en Janneke in terecht gekomen zijn. Super leuk als je klein bent. Ik genoot er altijd met volle teugen van.

Jip en Janneke is leuk om voor te lezen aan je eigen kinderen, maar ook ik, als jonge moeder houd er nog van af en toe in dit boek te kijken naar de illustraties die mij vroeger zoveel plezier gegeven hebben.

Het verhaal van Jip en Janneke die mij het meeste is bij gebleven, is het verhaal van Jip en Janneke en de ballonnenman. Dit verhaaltje gaat over een man met ballonnen, heeeeeeel veel ballonnen in allemaal verschillende kleuren. Natuurlijk willen Jip en Janneke ook zo’n ballon, maar ze hebben geen geld. Uiteindelijk mogen ze van hun ouders een ballon kopen, maar omdat er helium in die ballon zit vliegt hij weg, zo de lucht in. Ze zijn verdrietig en krijgen van de ballonnenman een nieuwe ballon. Hij maakt de ballonnen met een touwtje vast aan hun handen zodat hij niet meer weg kan vliegen. Jip en Janneke zijn zo gelukkig dat ze de hele dag met die ballon spelen.

Heerlijk toch, zo’n simpel verhaal. Wat dit verhaal voor mij zo mooi maakte was dat er bij dit verhaal een illustratie hoort, zo groot als 1 hele pagina. De balonnenman was net als Jip en Janneke getekend in zwart/wit, maar de ballonnen waren in allemaal kleuren getekend. Wat was dat een prachtige afbeelding!


Nog zo’n ander leuk verhaal waar ik als kind niet genoeg van kon krijgen. Floddertje! Floddertje gaat over een meisje dat nooit, maar dan ook NOOIT schoon kon blijven. Ze werd al-tijd vies. Wat ze ook deed, ze kwam altijd in de problemen. Ook zij nam altijd haar hondje genaamd Smeerkees mee. Hoe toepasselijke en leuke namen voor een kinderverhaaltje?

Floddertje moet dus vaak van haar moeder schoon blijven. Niet omdat ze nooit smerig mag worden, maar meestal omdat ze dan ergens naartoe moeten of een belangrijke afspraak hebben. Een leuk voorbeeldje van een van Floddertje haar verhalen is het volgende:

Floddertje moet naar een bruiloft en heeft een hele mooie witte jurk aan. Die moet natuurlijk schoon blijven. Maar op dat moment is er ook een schilder in de straat die de huizen aan het schilderen is. Je raad het dus al. Nieuwsgierig als altijd gaan Floddertje en het hondje Smeerkees oppad. Ze klimt op de ladder om te kijken wat de schilder aan het doen is. Ja, en natuurlijk valt het blik met verf om, precies op Floddertje en Smeerkees. Ze waren helemaal vies.

Dit is een van de vele verhaaltjes die Floddertje meemaakt. Lekker makkelijk te begrijpen als kind, maar tegelijkertijd ook super vermakelijk en grappig.


Deze twee boeken stonden vaak in het middelpunt bij ons thuis. Als er gelezen werd, dan werd er altijd om een van deze twee boeken gevraagd. We waren er dol op.

De mooie illustraties, de grappige verhaaltjes en het kinderlijke wat in de verhaaltjes wordt gestopt. Ik bedoel, welk kind wordt nou niet vies wanneer mama of papa zegt dat je niet vies mag worden? Juist op dat soort momenten worden kinderen júíst vies.

De boeken van Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp waren bij ons de meest gekochte boeken. Niet alleen Jip & Janneke en Floddertje, maar ook Pluk van de Pettenflet en Otje waren favoriet in onze kindertijd. Zelfs de scholen hadden juist deze boeken in de kast staan omdat ze zoveel gelezen werden.

Nu ik zelf een dochtertje heb kan ik jullie eerlijk bekennen dat ik het Jip en Janneke boek al op de plank heb liggen. Nieuw gekocht, want de versie die ik vroeger had, nou laten we zeggen dat die zo versleten is dat het gewoon tijd was voor een nieuwe versie. Mijn kleine zal deze verhalen dus ook mee krijgen en ik kan niet wachten dit voor te mogen lezen. Ik hoop dat ze er net zo van gaat genieten als ik dat vroeger deed!

Welke kinderverhalen werden bij jullie thuis veel gelezen? Neem jij jou kinderverhalen mee in het leven van jou (toekomstige) kinderen? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

Laat het me weten in de reacties hieronder. Wie weet ontdek ik nog wel meer mooie kinderverhalen

Liefs,
Pauline

Getagd , , , , , , , , , , , ,

5 gedachten over “Kinderboeken | De kinderboeken uit mijn tijd

  1. Pingback: เลสิค
  2. Pingback: url

Geef een reactie