Booktalk

Booktalk | Annotating / Highlighten van boeken

De afgelopen tijd deel ik vaak foto’s van mijn boeken waarop je ziet dat ik mijn boeken gehighlight heb met verschillende kleuren. Veel van jullie vroegen mij waarvoor dat was, hoe ik de tabjes gebruik en waarvoor de kleuren staan. Ondanks dat ik geen expert ben en je dit op allemaal verschillende manieren toe kunt passen, wil ik jullie vragen graag beantwoorden hoe ik deze sticky notes gebruik.


Laten we dus eerst voorop stellen dat ik hierin geen expert ben en dat je je boek op verschillende manieren kunt voorzien van tabjes. Ik denk dat het belangrijk is om voor jezelf te gaan kijken, mocht je het toe willen passen, welke manier van werken bij jou past.

Booktalk - Annotating en HighlightenHoe ik begon met highlighten

Ik begon een tijdje geleden met het gebruik van tabjes omdat ik veel mooie, inspirerende stukken tegen kwam in de boeken die ik las. Ik wilde ze graag bewaren, zodat ik ze op een ander moment terug zou kunnen lezen. Maar ook kwam ik er al snel achter dat het highlighten van je boeken ontzettend handig is tijdens het recenseren van een  boek. Door het gebruiken van verschillende kleuren tabjes, kon ik gemakkelijk die ene mooie quote en/of dat inspirerende stuk terug vinden. Ook kon ik in een opslag zien wat er veel in het boek voorkwam. Was het heel liefdevol, zat er veel humor in of juist vol met gigantische plottwisten. Ik kon het door middel van de tabjes in een opslag herkennen en terug vinden.

Ook ik begon bij de basis. Zo gebruikte ik in het begin altijd maar één kleur om alles te highlighten en waren dat meestal alleen maar mooie quotes. Dat was voor mij het enige wat ik toen wilde onthouden en gebruiken.

Maar een tijdje later werd ik ontzettend geïnspireerd door een TikTokster. Zij gebruikte verschillende kleuren sticky notes voor verschillende onderwerpen. Hoe tof zag dat eruit en hoe ontzettend handig om alles terug te herkennen. Sindsdien ben ik ook meer kleuren gaan gebruiken en meer onderwerpen gaan highlighten. Ik vind het er tof uitzien, maar ik merk ook een ander groot voordeel. Ik ervaar het verhaal nu vele malen beter. Waar ik voorheen snel doorlas of over dingen heen las, ervaar ik mooie, inspirerende of heftige momenten uit een boek nu beter. Ik onthoud ze langer, wat mijn recensies ten goede doet.

Wat highlight/tab ik zoal?

Ik tab eigenlijk alles wat ik mooi vind en wat ik de moeite waard vind om te highlighten. Van liefdevolle momenten tot de meest inspirerende stukken en mooie quotes. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Je zult niet in elk boek dezelfde onderwerpen vinden. Het is dus eigenlijk de kunst om te kijken én te ervaren wat er in jouw boek voorkomt. In een fantasy zul je andere dingen willen highlighten dan in een roman of feelgood. Ook een fictie zul je anders highlighten dan een non-fictie. Kijk zelf naar wat je tegenkomt, wat jij mooi of belangrijk vindt. Dan zit je altijd goed. And remember, je kunt dit niet fout doen.

Ik begin altijd met een basis. Deze bestaan bij mij vaak uit: Liefde, inspirerend en quotes. Deze drie vind je eigenlijk in elk boek wel. Dit is mijn basis. Deze basis breid ik uit naarmate ik verder in het verhaal kom en meer dingen tegenkom.

Momenteel gebruik ik vijf basis kleuren: roze, oranje, geel, groen en blauw. Je kunt elk onderwerp zelf aan een kleur koppelen en de kleuren in elk boek hergebruiken voor een ander onderwerp. Een tip is wel, schrijf op bijvoorbeeld een klein briefje welke kleur welke highlight betreft. Mocht je het boek dan na een tijdje gaan herlezen, dan weet je weer welk onderwerp je met welke kleur gehighlight hebt. Uit ervaring weet ik namelijk dat als je dat niet doet en je gebruikt de kleuren elk boek anders, je op een gegeven moment niet meer weet waar welke kleur voor staat.

Dus in het kort is het eigenlijk heel simpel en lijkt het waarschijnlijk moeilijker dan het is. Geniet van je boek, lees het zoals je altijd leest. Vind je iets mooi, inspirerend, stroomt het over van liefde of gebeurd er iets heftigs wat het highlighten waard is? Highlight het dan vooral. Het gaat erom wat jij ervan vindt. 

Mijn ervaring met het highlighten is dat ik bepaalde stukken in een boek dus nog beter ervaar. Daarnaast kan ik tijdens het schrijven van bijvoorbeeld een recensie, veel beter onder woorden brengen wat ik van een verhaal vind en hoe ik dit ervaren heb. Voor mij is het dus een win-win situatie. Of dat bij jou ook zo zal uitpakken is iets wat je zelf moet gaan ervaren. Misschien is dit wel heel frustrerend voor jou en kun je je ineens niet meer concentreren op het verhaal. Maar misschien vind je er net als mij wel veel meer rust mee tijdens het lezen. Niks is gek, alles kan! Keep that in mind.

Mocht je nieuwsgierig zijn, meer vragen hebben of er toch niet uitkomen maar het wel heel graag willen proberen. Stuur mij vooral een berichtje. Dit kan door hieronder te reageren, via een post of DM op Instagram en/of Facebook.

Heel veel succes! And remember, you can’t go wrong

Liefs,
Pauline

Getagd , , , ,

Geef een reactie