Boek versus Film

Boek versus film | After – Anna Todd

In mijn nieuwe rubriek Boek versus Film wil ik graag de boeken die verfilmd zijn met elkaar vergelijken en bespreken. Je ziet vaak dat wanneer een boek verfilmd wordt, het anders is dan je dat tijdens het lezen hebt ervaren. Die ervaringen, mijn ervaringen wil ik graag met jullie delen. Waarom is de film leuk, maar waarom is het boek beter? Of juist andersom. Ik neem je daarom mee in mijn Boek versus Film reis en ga het boek met de film vergelijken. Benieuwd? Kijk hieronder welke film ik dit keer ga bespreken.


After de movie

Anderhalve week nadat ik het boek After van Anna Todd uit had, werd het voor mij tijd om de film ook maar eens te gaan bekijken. Ik heb verschillende dingen erover gehoord dus ik was ontzettend benieuwd wat ik er zelf van zou gaan vinden.

Het verhaal.

De verhaallijn van deze film is eigenlijk de shortstory van het boek. Zo zie ik het eigenlijk altijd. Je kunt een boek van 400 a 500 pagina’s gewoon niet in 90 minuten film proppen. Toch heeft de filmmaker in After goed laten zien waar het verhaal over gaat. Preuts meisje meets badboy. Ze worden verliefd, maar niets is wat het lijkt.

Wat me echter wel opviel is dat er aan een paar scenario’s flink is geknutseld. Dingen zijn drastisch veranderd of gewoon helemaal weggelaten. En ik snap dat wanneer je 500 pagina’s in 90 minuten moet proppen dat je dingen weg moet laten, maar waarom de dingen die er best wel toe doen? Bijvoorbeeld het blow and suck stukje. Dat was in het boek héél anders. Toen was er geen Noah bij en was het puur iets tussen Hardin en Tessa, samen met wat vrienden van het feest. En het huis waar ze in gaan samenwonen? Waarom dat veranderen? Dat zijn in mijn ogen dingen die je niet hoeft te veranderen om een film goed te maken? Laat ze zoals ze zijn, daar doe je de lezer veel meer plezier mee.

Wat ik ook nog miste was de steamy love tussen Tessa en Hardin. Waar je in het boek af en toe van de bank afgleed, bleef het in de film allemaal erg op de vlakte. Ik miste echt de steamy momtenten en de op lust gebaseerde gedeeltes in de film. Jammer, want dat wat wel After maakt hoe het is. De Fifty Shades of Grey onder de jongeren.

Verder vond ik de film ontzettend vermakelijk. De sfeer was goed, de locaties passen perfect bij de setting van het verhaal en de muziek op de emotionele momenten zijn ontzettend passend bij het moment. Het totaal plaatje is dus absoluut goed neergezet door de maker van deze film.

Ik heb ook gelezen dat Anna Todd elke dag aanwezig was tijdens de opnames van deze film. Zij zorgde ervoor dat de personages in lijn waren met het boek.

Karakters.

Ook de karakters in deze film zijn heel goed gecast. Josephine Langford is een prachtige meid die Tessa ontzettend goed neerzet. Ze weet de rol goed eigen te maken en dat komt alleen maar ten goede van het verhaal en het kijkplezier. Ook Hero Fiennes Tiffin is niet verkeerd om naar te kijken. Hij straalt echt uit dat hij de badboy in het verhaal is. Ook hij weet zijn rol goed te spelen, al zag ik af en toe wel echt dat het gespeeld was.

De acteur die gekozen is voor Noah vond ik alles behalve passen. In mijn gedachten had hij absoluut niet krullend lang haar en was hij niet zo’n softie. Ja, in het verhaal was hij af en toe echt een mak lammetje, maar zoals hij in de film speelde, sprak echt boekdelen. Totaal geen haar op de tanden, jammer!

De rest was ook super leuk gecast. Een paar bekende gezichten, maar over het algemeen toch een hele nieuwe cast. Leuk! Ik denk dat dat echt een toevoeging is aan een film die net nieuw is.

Mijn conclusie

De film After was ontzettend vermakelijk en heerlijk om naar te kijken. De personages zijn goed gecast en het verhaal is in grote lijnen heel erg goed neergezet. Ik blijf erbij dat je in een film niet teveel moet veranderen van het boek. Daarmee ga je de lezers heel erg teleurstellen. Sommige dingen kun je prima laten zoals ze zijn en zal het ’t verhaal niet minder leuk maken! Maar ik blijf realistisch en snap dat niet alles zomaar gekopieerd kan worden vanuit een boek.

Of ik de film nog een keer ga kijken, weet ik nog niet. Het boek absoluut wel. De film heeft mij in ieder geval wel weer aangezet om zo snel mogelijk deel 2 van de boeken te gaan lezen. Ik vind het verhaal vermakelijk en daardoor blijft het genieten. Ik ben dan ook ontzettend benieuwd hoe de filmmakers deel 2 neer gaan zetten. Laten we hopen dat in ieder geval de cast hetzelfde blijft! Deze film is ideaal voor een girlsnight, een zondagmiddag/avond of gewoon wanneer je zin hebt in een beetje liefde & drama op zijn tijd.

Heb jij de film After ook gekeken en daarnaast de boek(en) gelezen? Wat vond jij van de film? Wat vond je goed en wat kon beter? Heb je ook dingen gemist die je in het boek wel gelezen hebt? Laat het mij weten in de reacties hieronder, op Instagram of gezellig op facebook

Liefs,
Pauline

Getagd , , , , , , ,

Geef een reactie