Kinderboeken

Kinderboeken | De Nationale Voorleesdagen 2018

Deze week, 24 januari 2018, is de 15e editie van de Nationale Voorleesdagen weer van start gegaan. Bekend en Onbekend Nederland leest massaal voor op kinderdagverblijven, peuterscholen, basisscholen en bibliotheken. Veel ouders vinden het belangrijk om voor te lezen aan hun kinderen. Niet geheel onterecht, omdat het een heel positief effect heeft op de taalontwikkeling van het kind. Wat ik persoonlijk ook een erg leuk voordeel van voorlezen vind is natuurlijk het plezier wat er bij komt kijken maar ook de fantasie die bij een kindje aangewakkerd en gestimuleerd wordt.

Wanneer kinderen een leeftijd/niveau bereiken dat ze zelfstandig kunnen lezen zijn vooral spannende, avontuurlijke boeken erg in trek. Ook staan stripboeken hoog in de lijst. Zo las ik zelf vroeger heel graag de Katrien & de Donald Duck, maar genoot ik ook erg van de leuke verhalen zoals Ronja de Roversdochter en Pipi Langkous.

Het doel

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een jaarlijks terugkomend evenement. Het doel is om het (voor)lezen van boeken te stimuleren onder de kinderen in de leeftijdscategorie van 6 maanden tot 6 jaar. Deze kindjes kunnen nog niet lezen of zitten in de periode dat ze het lezen langzaam aan aan het ontdekken zijn. Ik vind dit een heel mooi initiatief. Nu ik zelf een dochter heb van net 1 jaar oud, zie ik hoe ze kan genieten van een boekje met plaatjes of van een rustmoment wanneer ik samen met mijn dochtertje heerlijk aan het voorlezen ben. Ze wordt er rustig van en heb elke keer weer het idee dat ze er toch heel veel van leert. Daarnaast vind ik het een op een moment met mijn kindje heerlijk en ik denk dat veel ouders hier ook erg van kunnen geniefrn.

Prentenboek van het jaar

Dit jaar is ssst! De tijger slaapt verkozen tot prentenboek van het jaar. En ik snap helemaal waarom. Allereerst is de voorkant heel erg uitnodigend om te gaan lezen en zeker voor kinderen. Het is kleurrijk, duidelijk en er staat een ontzettende leuke prent op de voorkant. Daarnaast is het verhaal ook zo vrolijk en leuk bedacht. Ssst! De tijger slaapt gaat over een tijger die heerlijk ligt te slapen. Haar vriendjes willen haar niet waker maken, alleen ligt de tijger ontzettend in de weg. De vriendjes gaan samen opzoek naar een oplossing/idee lang de tijger te komen zonder hem wakker te maken.

Ontzettend leuk bedacht als je het mij vraagt. Hier kun je als ouder ook hele mooie interacties op verzinnen. Helpt jouw kleintje bijvoorbeeld mee om een idee te verzinnen om langs de slapende tijger te komen? Of hoe zou jouw kleintje dit oplossen? Allemaal dingen waar je met je kleintje over kunt babbelen voor, tijdens of na het verhaal.

De mini editie van het prentenboek

Ook is er een mini editie van dit prentenboek beschikbaar in de applicatie. Hier wordt het boek voorgelezen en kan je kleintje allemaal interactieve dingen doen. De mini-editie is tijdens de Nationale Voorleesdagen verkrijgbaar voor €4,95. En wat tevens een super leuke toevoeging is, is dat jouw mini editie van het prentenboek op zaterdag 3 februari jouw toegangsbewijs in Burgers’ Zoo is. Zo kun je de Nationale Voorleesdagen in style afsluiten in een dierentuin bij de tijgers. Tijdens de officiële afsluiting in Burgers’ Zoo worden er ook allemaal leuke voorleesactiviteiten georganiseerd om de Nationale Voorleesdagen feestelijk met de kinderen af te sluiten. Super leuk initiatief! Dit jaar krijgt mijn eigen dochter er nog niet heel veel van mee. Zo is er wel op de eerste dag van de Nationale Voorleesdagen leuk voorgelezen op de kinderopvang door de kinderen uit groep 7 & 8. Wanneer mijn dochter er echt bewust een bezig is en alles ook veel bewuster mee maakt ga ik zeker met min dochter naar dit soort leuke georganiseerde evenementen. Een leuk dagje uit gecombineerd met een leuke activiteit waar ze ook nog eens heel veel van leren en plezier in beleven.

Interesse in het prentenboek van de Nationale Voorleesdagen 2018?Bekijk op bol.com

Hoe beleven jullie de Nationale Voorleesdagen? Lees jij in deze periode juist meer voor voor je kindje? Laat het mij weten in de reacties hieronder. Mocht je nog leuke tips hebben voor leuke kinderboeken, zet ze da gerust hieronder neer.

Liefs, Pauline

P.S. Nog meer lezen over kinderboeken? Kijk dan ook eens op de pagina: Kinderboeken


Nader bericht:

– When you support small business, you’re supporting a dream ♥ 

De link naar bol.com is in samenwerking met het bol.com partnerprogramma. Door het belangstellende boek via mijn bol.com link te kopen, krijg ik een kleine vergoeding voor het promoten van dit boek op mijn website. Met deze kleine bijdrage kan lovethesmellofbooks.nl groeien en nog meer leuke acties organiseren. Help jij lovethesmellofbooks.nl groter worden? ♥

De prentenboek foto & sommige informatieve stukken komen van de officiële website van De Nationale Voorleesdagen 2018.

Getagd , , , , , , ,

Geef een reactie