Kinderboeken

Kinderboeken | BoekStart

Sommigen weten wat het is, anderen hebben er misschien nog nooit van gehoord. Daarom wilde ik graag een artikel wijden aan het prachtige initiatief genaamd: BoekStart.

Wat is Boekstart?

BoekStart is een initiatief van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek en is onderdeel van het programma Kunst en Lezen. Met dit initiatief probeert men het (voor)lezen met je kindje te stimuleren. Samen een boekje lezen en plaatjes aanraken. Dit is een ontzettend leuke manier om samen met je kindje een band op te bouwen en het lezen op spelenderwijs te ontdekken. Maar niet alleen het binden met je kindje is een van de voordelen van samen lezen. Lezen helpt je kindje ook sneller de taal te beheersen.

“Wist je dat.. Een kindje die als baby al vaak voorgelezen is, over het algemeen beter is in taal.”

Uitnodiging

Iedereen met een pasgeboren kindje van 3 maanden of ouder krijgt een waardebon om het BoekStart koffertje op te halen bij hun deelnemende bibliotheken. Heb je hem niet gehad? Dan liggen ze vaak ook klaar bij het consultatiebureau.

Van de week kreeg ik een brief op de mat. Of nou ja, mijn dochter kreeg die brief. In deze brief staat dat wij samen het boekStart koffertje op kunnen halen bij onze bibliotheek en ik mijn dochter hier ook geheel gratis in kan laten schrijven. Hierdoor kunnen we samen nog meer lezen en nog meer verhaaltjes ontdekken.

Het Boekstart koffertje.

Wanneer je de uitnodiging/waardebon hebt ontvangen kun je deze meenemen naar de bibliotheek bij jou in de buurt. Je kindje wordt dan gratis lid van de bibliotheek en ontvang je gratis een leuk Boekstart koffertje. In dit koffertje vind je twee leuke baby voorleesboekjes, een kortingskaart voor een bibliotheek lidmaatschap voor jou als ouder en wat folders. De boekjes zijn voor kindjes tot een leeftijd van ongeveer 1,5 jaar oud. Op de website van Boekstart kun je zien welk boekjes in jou koffertje zouden kunnen zitten. Maar natuurlijk blijft dat altijd een leuke verrassing.

De bieb heeft een hoekje speciaal ingericht met babyboekjes. Deze mag je gewoon lenen en mee naar huis nemen om deze voor te lezen aan je kleintje. Over de hygiëne van de stoffenboekjes en de badboekjes hoef je je geen zorgen te maken. Na het inleveren van de boekjes, worden deze weer grondig en goed gereinigd en kan een andere baby weer gewoon gebruik maken van een schoon en bacillenvrij boekje.

“Wist je dat.. De bibliotheek je kan helpen met het vinden van leuke voorleesboekjes, maar ook met het geven van tips voor het voorlezen.

Wat ik persoonlijk ook een leuk initiatief vind van de bibliotheek, is dat ze eens in de zoveel tijd een leuke bijeenkomst organiseren voor jou en je baby. Ik ben hier zelf nog niet naartoe geweest, maar wil dit binnenkort zeker een keertje gaan bezoeken. Maar dat deze optie aangeboden word vind ik super positief.

Wat vind ik van BoekStart

Ik lees altijd nog een verhaaltje met mijn dochter nadat ze haar tandjes gepoetst heeft. Dit kreeg ik als tip om het tandenpoetsen leuk te maken en de rust voor het slapen gaan terug te laten keren. Ik kan met veel trots zeggen dat dit een ideale oplossing is die ons rust geeft maar ook regelmaat in ons avondritueel.

BoekStart heeft al een tijdje mijn aandacht getrokken. Ik, als kersverse moeder vond het super leuk dat ik deze uitnodiging op mijn deurmat kreeg voor mijn dochtertje. Voor de mensen die mijn blog volgen, weten dat ik samen met mijn dochter vaak verhaaltjes lees en haar al sinds haar 3e levensmaand kennis laat maken met verschillende boekenvriendjes. Ze geniet er altijd van en wordt meestal ontzettend rustig wanneer ik aan haar voorlees. Voor mij als moeder een heerlijk moeder/dochter moment, voor mijn dochter een beloning (bijv. na het tandjes poetsen) maar natuurlijk ook een plezier-, en rustmoment. We genieten er samen altijd met volle teugen van.

Omdat Boekstart dus al een tijdje mijn aandacht heeft, leek het me ontzettend leuk om hier een artikel over te schrijven. Zo hoop ik andere kersverse mama’s ook te stimuleren om lekker een verhaaltje met je kindje te lezen. Het is niet altijd bij iedereen bekend dat dit initiatief bestaat en dat vind ik zonde. Baby’s vinden lezen leuk, ze kunnen het misschien niet zeggen maar hun plezier is meestal wel te zien in hun uitdrukkingen en enthousiasme.

Lezen is dus een heel belangrijk onderdeel in mijn opvoeding en daarom ben ik ontzettend blij met het initiatief BoekStart. Ik probeer het voorlezen voor kleintjes ook te stimuleren door middel van mijn blog. Dat de overheid hier zelf ook al een hele tijd mee bezig is geeft mij een goed gevoel.

Boekstart wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.
Wil je meer weten over BoekStart en dit prachtige initiatief? Of ben je nieuwsgierig of jouw gemeente en bibliotheek meedoet aan het BoekStart initiatief? Neem dan een kijkje op Boekstart.nl.

Liefs,
Pauline


Nader bericht:

Ik heb dit artikel geschreven op eigen initiatief. Dit is geen samenwerking of reclame. Alle informatie die je in dit artikel leest heb ik uit de uitnodigingsbrief of van hun website. Verder heb ik mijn persoonlijke mening en ervaringen in dit artikel verwerkt. Ik vind BoekStart een prachtig initiatief en dat is de reden waarom ik er een (persoonlijk) artikel over wilde schrijven op lovethesmellofbooks.nl .

Getagd , , , , , , ,

2 gedachten over “Kinderboeken | BoekStart

Geef een reactie